Telemunca nu pleacă nicăieri în 2021, iar asta se vede în vânzări și prețuri la PC-uri

de: Alexandru Puiu
12 03. 2021

După aproximativ 8 ani de scădere constantă, piața de PC-uri va continua să crească și în 2021, iar telemunca contribuie masiv la această realitate. Din păcate, prețurile pentru sisteme noi continuă să fie problematice.

După un 2020 în care piața laptop-urilor și desktop-urilor a crescut cu 13%, comparativ cu anul anterior, se anunță un alt an foarte bun pentru această industrie. Conform estimărilor IDC, livrările vor crește cu 18,2%, ceea ce înseamnă peste 50 de milioane de PC-uri mai mult decât anul trecut.

Va fi o cerere mare din partea elevilor care fac școală online, dar și din partea angajaților care lucrează de acasă. Va fi probabil și o criză a componentelor care însă se va rezolva în a doua parte a anului. Din păcate, până se va rezolva criza mondială de cipuri, prețurile vor continua să fie foarte mari, comparativ cu valoarea efectivă a produsului sau prețul recomandat de producător.

Punctual, conform estimărilor IDC, ne putem aștepta la creștere a livrărilor de PC-uri cu 18%, până la 357 milioane unități. În plus, estimările pentru anii 2022, deși nu indică creșteri, sunt preconizate a rămâne într-un interval ridicat de 335 – 345 milioane unități.

Trendul creșterilor de achiziții din piața de PC-uri este menținut în cea mai mare parte incertitudine. Companiile nu pot încă să facă estimări legate de ce urmează să se întâmple în piață, ce înseamnă noua normalitate sau când va veni aceasta. În consecință, stocurile sunt mici sau foarte mici la laptopuri, mai ales în cazul celor mai căutate configurații. Într-un an, prețurile au crescut cu o medie de 20% pe sistemele mai atractive, cu un raport preț/performanță aparent rezonabil.

Ca să-ți faci o opinie de situația premergătoare pandemiei din această piață în continuă expansiune, gândește-te că cel mai slab trimestru din ultimii 12 ani a fost primul din 2020, cu sub 52 de milioane de unități. La acea vreme, pandemia nu începuse încă să-și facă simțite efectele în fiecare colț al mapamondului. Cele mai bune trimestre au fost al treilea și al patrulea din 2011, cu peste 95 milioane de unități livrate în fiecare dintre ele.